Håller frosten borta

Vintrarna i Turkiet kan vara kalla, och det nyetablerade turkiska företaget Gener har tagit fram en maskin som skyddar grödorna från frost. Den heter FrostGuard V1 och drivs av en kompakt 5-litersmotor från Volvo Penta.
1860x1050-story-gener

Det som syns ovanför fruktträdgården är en 10,5 meter hög pelare med kolfiberpropeller längst upp. Denna snurrar 360 ° och trycker ned varmare luft som tinar upp frosten. En enda maskin räcker för ett område på 60 000 kvadratmeter! Citrusfrukter, äpplen och annan frukt kan odlas vintertid, även då temperaturerna sjunker ned under nollstrecket.

Varför Volvo Penta?

”Eftersom vi är helt nya i branschen ville vi att potentiella kunder skulle få ett bra intryck av vår produkt redan vid första anblicken. Det var viktigt att välja ett beprövat motorvarumärke, och därför bestämde vi oss för att satsa på Volvo Penta”, säger Abdullah Ongen, som är en av ägarna till Gener.

Motorn är en Volvo Penta TAD541VE, en kompakt 5-litersmotor som producerar högsta möjliga effekt och vridmoment vid låga varvtal. Insprutningssystemet av common rail-typ ger enastående bränsleekonomi, och förutom att motorn är enkel att installera och underhålla ger den också låg ägandekostnad.