Volvo Penta hjälper tillverkare av maskiner för frostbekämpning att komma i gång

Volvo Penta har börjat leverera 5-litersmotorer till Gener, som är en ny tillverkare av utrustning för frostbekämpning. De turkiska OEM-maskinerna ska se till att jordbruksgrödor kan odlas under vintern när temperaturerna ofta sjunker ned under fryspunkten.

Den nya tillverkaren av jordbruksmaskiner, Gener, har bara funnits i ett år men har redan lagt sin andra beställning på 5-litersmotorer från Volvo Penta. OEM-företagets frostbekämpningsenheter, FrostGuard V1, har nått framgångar i Turkiet och ett växande antal kunder väntas köpa produkterna. Det växande intresset beror delvis på att det är Volvo Penta som levererar motorerna.

”Efterfrågan på den här typen av maskiner är stor, och det finns inga tillförlitliga producenter i Turkiet”, säger Abdullah Ongen, en av ägarna till Gener.

”Eftersom vi är helt nya i branschen ville vi att potentiella kunder skulle få ett bra intryck av vår produkt redan vid första anblicken. Det var viktigt att välja ett beprövat motorvarumärke, och därför bestämde vi oss för att satsa på Volvo Penta.”

Mer kraft, mer utrymme
Gener har sin bas i Adana i södra Turkiet och ägs av Ongen, hans affärspartner Mehmet Ener och deras familjer. Tillsammans har de erfarenhet från tillverkning av jordbruks- och industriutrustning.

FrostGuard V1 har en central pelare på 10,5 meter och kolfiberpropellrar med en diameter på 6 m som snurrar i 360 º längst upp. Propellerns rotation drar den relativt varma luften uppåt och trycker sedan ned den så att värme skickas till marknivå och tinar upp frosten.

I en styrenhet vid basen sitter motor, styrsystem och temperaturgivare, som kan ställas in så att allt fungerar automatiskt inom ett särskilt temperaturområde. Utrustningen distribuerar varmluft över en yta på 60 000 m². 

Enheten är vanligtvis i drift mellan 25 och 75 timmar per år – beroende på varje jordbruks mikroklimat – och används för att skydda citrusträd, äpplen, körsbär, persikor och aprikoser.

”Maskinen kan användas för alla grödor som behöver skyddas från frost”, säger Ongen. ”Vi behövde en dieselmotor på 175 hk så vi valde TAD541VE eftersom den har fyra cylindrar och förbrukar mindre bränsle än de andra motorer vi jämförde med på marknaden.” 

FrostGuard V1

FrostGuard V1 drivs av Volvo Pentas TAD541VE-motor.

Volvo Penta TAD541VE är en kompakt motor som producerar högsta möjliga effekt och vridmoment vid låga varvtal. Bränsleinsprutningssystemet av common rail-typ ger utmärkt bränsleeffektivitet. Ägandekostnaden för motorn är låg och systemet är enkelt att installera och underhålla.

Under 2017 ökar Gener inte bara ökar tillverkningsvolymerna för FrostGuard V1 utan utvecklar dessutom ytterligare ett frostbekämpningssystem som riktar sig till ägare av mindre fruktträdgårdar. Ongen säger: ”Ända sedan starten har vi varit mycket nöjda med hur bra stöd Volvo Penta har gett oss, och de har varit öppna för att diskutera alla våra krav. Det är fantastiskt att få sådan uppmärksamhet från ett världsledande företag.”

Affärsuppgörelsen med Gener har hanterats av Mehdi Kilic, Volvo Pentas säljchef för industrisegmentet i Turkiet. ”Det har varit fantastiskt att se vilka framsteg Gener har gjort på så kort tid. Vi har arbetat med dem sedan de startade, genom prototypstadiet och ända fram till full tillverkning, och nu är de redan på gång att ta nästa utvecklingssteg.”

Han tillägger: ”Det har varit en bra möjlighet att få hjälpa ett företag att komma i gång, och vi hoppas att affärsrelationen ska bestå även i framtiden.”

Ladda ned högupplöst bild av FrostGuard V1 >>
Ladda ned högupplöst bild av Volvo Pentas TAD541VE-motor >>

Jennifer Humphrey
Global Communication Manager
+46 31 3233055
e-post: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com