MTS-Sandei anlitar Volvo Penta som leverantör av motorn till den största, nya tomatskördaren

Volvo Penta levererar en 8-litersmotor för jordbruksmaskintillverkaren MTS-Sandeis senaste tomatskördare. OEM-företagets nya modell THV 800 är det italienska företagets hittills största modell, med en kapacitet på 80 ton per timme.
Maskinen ska drivas av Volvo Pentas 8-litersmotor TAD871VE och har tillverkats som ett svar på marknadens efterfrågan på en maskin med högre kapacitet. Den har genomgått lyckade fälttester hos några av MTS-Sandeis kunder. THV 800 visas upp vid EIMA International Agricultural and Gardening Machinery Exhibition i Bologna, innan den lanseras officiellt under 2017.

”Det här är en spännande tid för oss. Vi ska lansera en ny tomatskördare med ökad kapacitet, som ska tillgodose kraven från våra kunder”, säger Andrea Zanoli, FoU- och driftansvarig vid MTS-Sandei.

”THV 800 är en av de största maskinerna i sitt slag på världsmarknaden, och vi tror att den kommer att bli marknadsledande.”

Samarbetet runt den nya maskinen är resultatet av en lyckad integrering av Volvo Penta-motorer i tre av MTS-Sandeis övriga tomatskördare under 2015. THV 800 har några komponenter som är bredare än på de föregående modellerna, vilket gör det möjligt att ta in större tomatvolymer. Detta i sin tur leder till högre kapacitet per timme.

Den självgående maskinen matar in grödorna i en släpvagn som dras av en traktor och som har konstruerats för att vara i drift dygnet runt under hela skördesäsongen, vilken vanligtvis pågår i cirka 90 dagar.

Att skörda frukterna
MTS grundades 2003, och fem år senare förvärvades skördemaskintillverkaren Sandei och företaget utökade verksamheten i jordbrukssegmentet. MTS-Sandei tillverkar nu en produktserie av maskiner som skördar olika frukter och grönsaker. THV 800 kommer att säljas i hela världen, till områden med mycket sol – en nödvändighet för tomatodling. Maskinen skördar frukter, jord och stenar innan enbart frukten slutligen placeras i särskilda sektioner i släpet. För att utföra detta jobb använder maskinen mekaniska procedurer med hjälp av optiska sorterare. Det finns en rad olika tillbehör som kan användas för att anpassa THV 800 efter kundernas behov, och maskinen kan också modifieras för att skörda jordgubbar, paprikor och gurkor.

”Maskinen är stark och robust för att kunna arbeta utan avbrott, men den måste också vara tillräckligt känslig för att kunna hantera sådana ömtåliga grönsaker”, säger Zanoli. ”Jag tänker på detta som en vacker person, där vår nya tomatskördare är individen och Volvo Penta-motorn är smycket som gör honom eller henne ännu vackrare och värdefullare!”

MTS-Sandei

Andrea Zanoli, FoU-och driftansvarig vid MTS-Sandei.

MTS-Sandei valde att arbeta med Volvo Penta av främst tre anledningar:

  • Tekniken – Volvo Penta använder selektiv katalysatorreduktion (SCR) i sitt avgasefterbehandlingssystem för Stage IV/Tier 4 Final-programmet, vilket innebär att motorerna är enkla att installera och serva.
  • Produktkvaliteten – Volvo Penta uppfattas som en tillverkare som levererar premiumprodukter.
  • Högt vridmoment vid låga varvtal – detta innebär att kraften utnyttjas på ett mycket effektivt sätt.
”Vi är mycket glada över samarbetet med Volvo Penta”, säger Zanoli. ”De är bästa tänkbara leverantör för oss när det gäller tekniken, och vår relation har blivit som ett kompanjonskap.”
Omsorg om miljön
Volvo Pentas TAD871VE är en dieselmotor på 8 liter som uppfyller kraven i Stage IV/Tier 4 Final. Genom att använda SCR i stället för dieselpartikelfilter i avgasefterbehandlingen får man en kompakt motor som är enkel att serva. Ett bränsleinsprutningssystem av common rail-typ och motorns förmåga att producera höga vridmoment vid låga varvtal gör att ljudnivåerna och bränsleförbrukningen minskar, samtidigt som utsläppen reduceras.

”För ömtåliga grödor som tomater är det mycket viktigt att hålla nere avgasutsläppen, säger Giacomo Mondini, Volvo Pentas säljchef i Italien. ”MTS-Sandei känner, i likhet med oss, ett starkt miljöansvar och i vårt forsknings- och utvecklingsarbete har vi lagt mycket tid på att göra våra produkter så miljövänliga som möjligt.

”Användandet av motorer inom jordbruksindustrin är en utmaning, så det är roligt att se att vår 8-litersmodell fungerar bra i MTS-Sandeis nya tomatskördare.”

MTS-Sandei kommer att ställa ut sin nya tomatskördare THV 800 och även TH 400 (som också drivs av en Volvo Penta-motor) vid EIMA. Företaget återfinns i hall 29, monter C/11.

Även Volvo Penta kommer att finnas representerade på mässan i Bologna den 9–13 november och återfinns i hall 15, monter C/14.