Höjer ribban med ny portabel båtlyft

Volvo Penta levererar 5-litersmotorer till CIMOLAI Technology för en ny båtlyft. Den kraftfulla motorn gör att maskinen kan lyfta upp båtar på upp till 560 ton ur vattnet för underhåll och transport till torrdocka.

”Volvo Penta och dess återförsäljare av industriprodukter, Carmi, har börjat arbeta med den italienska tillverkaren CIMOLAI Technology, för att leverera TAD571VE-motorer till en ny portabel båtlyft. MBH 560 är en mobil enhet som hjälper hamnar att lyfta stora båtar i eller ur vattnet för sjösättning, reparationer eller underhåll. Motorn har redan bevisat sitt värde under testningar då maskinen lyfte en båt på 550 ton. Tidigare lyftförsök med en liknande maskin i Turkiet hade misslyckats.

”Som Volvo Penta-återförsäljare representerar vi en global organisation, och vårt uppdrag är att ha ett nära samarbete med kunderna för att åstadkomma en symbios mellan maskin och motor och på så vis uppnå högsta möjliga prestanda”, säger Francesco Girotti, sälj- och applikationsingenjör vid Carmi. 

”Vid den här sortens lyft appliceras belastningen så snart båten kommer upp ur vattnet, så motorn måste ge mycket snabb respons för att undvika avstängning. Volvo Pentas 5-litersmotorer fungerade perfekt i det krävande fälttestet av CIMOLAI:s maskin, med mindre än 2 procents varvtalsavvikelse från noll till full belastning.” 

Speciallyftutrustning
CIMOLAI Technology, med bas utanför Venedig i norra Italien, har tillverkat speciallyftutrustning som mobila grensletransportörer, kranar, sjösättningstraverser och portabla båtlyftar sedan 2004. Företagets produkter används i många industriella miljöer, till exempel skeppsvarv och hamnar, inom väg- och vattenbyggnad, stålfabriker, produktion av förnybar energi och andra användningsområden som kräver skräddarsydda lösningar. 

CIMOLAI Technology är en ny kund för Volvo Penta. ”Vi har massor av erfarenhet och kunskap om marina användningsområden vilket ger oss gott rykte, och det var delvis det som lockade CIMOLAI”, säger Matteo Mambelli, Volvo Pentas säljrepresentant för flexibla industrimotorer.

”Vår närvaro på det här området är mycket stark. De ville ha en enkel lösning, och våra motorer är enkla att installera. Vi tillverkar alla enskilda delar i stället för att använda oss av andra leverantörer, och vi kan serva allt. Detta underlättar för OEM-företaget ur underhållssynpunkt.”

VE-användning
Volvo Pentas TAD571VE är en kraftfull men ändå ekonomisk offroadmotor med fyra cylindrar. Den körs på 175 hk och ger mycket bra vridmoment vid låga varvtal. Dessutom ger den snabb respons och underlättar förflyttning av tunga maskiner. Med sin exceptionella bränsleeffektivitet och ett avgasefterbehandlingssystem som använder selektiv katalysatorreduktion (SCR) i stället för dieselpartikelfilter (DPF) maximerar den tillgängligheten och säkerställer låg ägandekostnad.

MBH 560

MBH 560 har kapacitet att lyfta båtar och utrustning som väger upp till 560 ton.

För CIMOLAI Technology innebär tillverkningen av MBH 560 en utvidgning av programmet för portabla båtlyftar. 

”Anledningen till att vi bestämde oss för Volvo Pentas motorer var motorprestandan och den kunskap som företaget har om både båt- och offroadbranschen”, säger Donato Cecchin, elavdelningsansvarig vid CIMOLAI Technology. ”Vi har fått en bra arbetsrelation.” 

Enzo Pilotto, CIMOLAI Technologys inköpschef, tillägger: ”Eftersom motorn är kompatibel med Stage IV-reglerna kan vår MBH 560 säljas och användas i samtliga hamnar i Europa och resten av världen. Och den kan dessutom användas i anläggningsbranschen, vilket ger båda företagen möjlighet att verka på andra marknader. Användningen är verkligen flexibel.”

Ladda ned högupplöst bild, 1 >

Ladda ned högupplöst bild, 2 >

Jennifer Humphrey
Global Communication Manager
+46 31 3233055
E-post: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com