Volvo Penta utökar sitt Steg V-erbjudande med en högre effekt för den senaste D11-motorn

Volvo Penta presenterar en högre effekt för sin senaste dieselmotor på 11 liter – som nu kan köras på upp till 315 kW jämfört med 285 kW då motorn ursprungligen lanserades. Detta innebär ett bredare spektrum av användningsområden för kunderna. Motorn visades upp vid mässan för materialhantering på TOC Europe, Amsterdam, den 27–29 juni.
1860x1050-TAD1180-1182VE

D11-motorn lanserades tidigare i år som en del av företagets Steg V-lösning, och den nya högre effekten har verifierats i omfattande tester. Den högre effekten gör att motorn kan användas för ett bredare urval av materialhanteringsmaskiner eller annan industriutrustning. Motorn har nu en uteffekt på 235–315 kW och kompletteras av det matchande avgasefterbehandlingssystemet för att uppfylla EU:s kommande Steg V-utsläppsregler.

– Vi har arbetat hårt för att säkerställa högre effekter jämfört med D11-motorn i vårt befintliga produktprogram, säger Johan Carlsson, Chief Technology Officer vid Volvo Penta. Detta ger mervärde för kunderna i de segment som vi arbetar inom, till exempel materialhantering. Det är ett viktigt segment för oss, och jag är glad över att kunderna nu har möjlighet att använda vår motor till fler typer av maskiner och utrustning.

Den bästa lösningen
Volvo Pentas nya D11 är en del av dieselmotorprogrammet för offroadbruk och lämpar sig för en rad olika användningsområden inom materialhantering, till exempel grensletruckar, reachstackers, kranar, terminaltraktorer och tunga gaffeltruckar.

– Våra internationella materialhanteringskunder har använt våra Steg IV-/Tier 4 Final-motorer i många år, säger Carlsson. I samarbete med kunderna hjälper vi till att minimera deras totala driftkostnader för att säkerställa ökad produktivitet och tillgänglighet. För oss är det mycket viktigt att erbjuda motorer med högsta möjliga bränsleeffektivitet eftersom detta bidrar till låga totala driftkostnader för OEM-företagens maskiner. Bra eftermarknadsstöd är en annan viktig faktor i att skapa goda relationer med tillverkare och användare, fortsätter han och tillägger: En av våra kunder, Kalmar, satte nytt världsrekord i lyftning när reachstackern Super Gloria lyfte 103 ton med hjälp av en av våra Steg IV-motorer på 11 liter. Kunder som är baserade i EU sneglar självfallet på framtiden och Steg V nu, och vi har de bästa lösningarna för dem.

EU:s Steg V-regler för utsläpp träder i kraft 2019 och kommer att kräva en minskning av antalet partiklar som släpps ut. Dessutom ska den totala partikelmassan som släpps ut minimeras, jämfört med tidigare utsläppssteg.

Optimerad för framtiden
Volvo Pentas Stage V-lösning har optimerats för framtiden. Den kraftfulla och robusta 11-litersmotorn har utrustats med ett turboaggregat med fast geometri, vilket bidrar till minskad komplexitet. Bränsleekonomin är utmärkt tack vare den effektiva common rail-bränsleinsprutningen, och motorn ger högsta möjliga effekt och vridmoment vid låga varvtal. Dessutom är bullernivåerna låga.

Luftspjället, i kombination med icke-kyld avgasåterledning (icke-kyld EGR) och elektrisk avgastrycksregulator (EPG), tillhandahåller högeffektiv värmehantering för motorn. Detta gör att systemet fungerar utan att bränsle sprutas in i avgaserna i syfte att höja temperaturen eftersom avgaserna har optimal temperatur när de passerar genom EATS. Den låga värmeavgivningen från systemet innebär att det behövs mindre kylning, vilket resulterar i ännu lägre bränsleförbrukning och mindre storlek på installationen.

– Med vår regenereringsstrategi för Steg V finns det ingen sjunde insprutare eftersom det inte krävs någon svavelregenerering med hög temperatur i SCR-katalysatorn utan bara sotregenerering när dieselpartikelfiltret ska rengöras, säger Carlsson. Med både motorn och avgasefterbehandlingssystemet har vi skapat en tillförlitlig och hållbar lösning som ger ökad bränsleeffektivitet, även inom mycket krävande användningsområden, samt högsta möjliga tillgänglighet för maskinoperatörerna. Tack vare vårt omfattande nätverk av servicecenter kan vi dessutom ge assistans snabbt, så att kunderna alltid kan känna sig trygga i att vi alltid finns till hands för dem.

Ladda ned högupplöst bild