Perfekt matchning för ”Super Gloria”

Det andra avsnittet av Volvo Pentas serie ”Mighty Jobs” handlar om ”Super Gloria”, en av världens största industriella reachstackers. Denna pärla i Kalmars oerhört framgångsrika Gloria-serie drivs med en Volvo Penta D11-motor och används för att flytta stora vindturbinsektioner på upp till 260 ton i norra Spanien.
Perfekt matchning för ”Super Gloria”

Vindturbinsektionernas enorma storlek och vikt gör att det krävs ett helt team för att transportera dem.

Det krävs exakt precision och koordination när förare som Antonio Penafiel manövrerar Super Gloria.

DRG1000-92-ZXS, som även kallas för Kalmars ”Super Gloria”, är världsrekordinnehavare. Denna mäktiga maskin lyfte år 2015 över 130 ton, en stor milstolpe, och har sedan dess använts i hamnar och industrianläggningar överallt i Europa.

För att konfigurera en motor som specifikt matchar Glorias behov hade Kalmar och Volvo Penta ett nära samarbete. Man skulle kunna tro att en reachstacker av den här storleken också behöver en stor motor. Men faktum är att allt den behöver är en perfekt balans mellan hästkrafter och vridmoment. Med den kompakta Volvo Penta D11-motorn kan bränsleförbrukningen hållas extremt låg även under de tyngsta lyftuppdragen.

Kalmar valde nyligen Volvo Penta som leverantör av nya Steg V-lösningar för flera av sina maskiner i Europa. Steg V-lösningarna kommer att installeras i nya modeller av Kalmars befintliga mobila utrustning, bland annat reachstackers, tomcontainerhanterare, gaffeltruckar och terminaltraktorer.

Som en av världens ledande tillverkare av tung lasthanteringsutrustning har Kalmar varit en av Volvo Pentas största industriella OEM-kunder inom offroadmotorer i över trettio år, och har köpt dieselmotorer för sin tillverkning i Europa, USA och Kina.

Spanska logistikföretaget Tadarsa äger två Super Gloria-reachstackers som de använder för att transportera stora vindturbinsektioner, varav vissa kan väga upp till 260 ton.

 

Se andra avsnittet av ”Mighty Jobs” på YouTube.

Läs mer om våra motorer för offroadbruk >

Relaterade nyheter