En ljus idé för Formel 1-racing

Singapore Grand Prix var det första Formel 1-loppet som kördes nattetid. Och det går fortfarande på natten. De 51 varven, som motsvarar 308 km, körs i artificiell högeffektsbelysning.
1860x1050-story-formulaone

När vi säger hög effekt menar vi det verkligen. 2 000 W-lamporna kan leverera 3 000 lux, vilket är fyra gånger starkare än belysningen på de flesta idrottsarenor. De massiva belysningssystemen är inte bara till för de 21 förarna och de 84 000 åskådarna utan behövs också ur TV-sändningssynpunkt.

Så här går det till: för Grand Prix-loppet installeras 25 generatorenheter som körs på 500 kVA primärkraft längs racerbanan. Dessa enheter, som drivs av Volvo Penta TAD1641GE-motorer på 16-liter, levererar sammanlagt 12 500 kVA (10 mW) elektricitet som förser racerbanan med belysning. Det betyder att det finns extra kapacitet för redundans ifall några enheter går ned.

Anordnarna av ett sådant här prestigefyllt event måste välja marknadens bästa leverantörer och produkter – inget får gå fel. Detta ger en vink om hur stor tillit Singapore Grand Prix har till Volvo Penta.

Daniel Boberg

Ansvarig för affärsutveckling, Volvo Penta

”Det här är Volvo Pentas fjärde Singapore Grand Prix”, säger Daniel Boberg, som ansvarar för affärsutvecklingen på Volvo Pentas utvecklingsmarknader och i Asien/Stillahavsområdet. ”Anordnarna av ett sådant här prestigefyllt event måste välja marknadens bästa leverantörer och produkter – inget får gå fel. Detta ger en vink om hur stor tillit Singapore Grand Prix har till Volvo Penta. Vi är stolta över att det vi är bäst på – hög kvalitet och tillförlitlighet – finns där för allmän beskådan av hela världen.”