Volvo Penta lanserar första Stage V-motorn för mobila generatoraggregat på MEE

På utställningen Middle East Electricity (MEE) i mars presenterar Volvo Penta sin första Stage V-kompatibla motor för mobila generatoraggregat, D16.

Volvo Penta lanserar första Stage V-motorn för mobila generatoraggregat på MEE

Flaggskeppet D16 är en förstklassig dual speed-motor med växlingsbara varvtal mellan 1 500 v/min (50 Hz) och 1 800 v/min (60 Hz) som levererar 570 kWm respektive 596 kWm.

Under utställningen Middle East Electricity (MEE) på Dubai World Trade Center 5–7 mars presenterade den ledande motor- och drivsystemtillverkaren Volvo Penta sin första Stage V-motor för mobila generatoraggregat, D16.

D16 är den första motorn i Stage V-programmet för mobila generatoraggregat som Volvo Penta planerar att lansera inom en snar framtid.

– D16 är bara toppen på isberget, säger Kristian Vekas, produktchef för generatoraggregat på Volvo Penta. – Vi jobbar just nu på ett komplett program med Stage V-kompatibla motorer för mobila generatoraggregat, bland många andra nya produkter. Varje modell kan optimeras för att passa våra kunders unika produkter och verksamheter samt tillföra mervärde i deras verksamheter.

En stark början
Flaggskeppet D16 är en förstklassig dual speed-motor med växlingsbara varvtal mellan 1 500 v/min (50 Hz) och 1 800 v/min (60 Hz) som levererar 570 kWm respektive 596 kWm.

Den uppfyller kraven enligt CARB/EPA Tier 4 Final och EU Stage V för motorer på över 560 kW med samma hårdvara och programvara samt EU:s RoHS2-direktiv.

Tillsammans gör dual speed-funktionerna och de kombinerade certifikaten lagerhanteringen enklare för OEM-kunder.

– I den nya Volvo Penta Stage V D16-motorn för mobila generatoraggregat får kunderna en enkel och kostnadseffektiv lösning som bygger på de beprövade och vedertagna koncept som redan finns inom Volvokoncernen, säger Vekas. – Vi har lyssnat noga på kunderna och utvecklat en motor som tillgodoser deras behov i dag och i framtiden.

Enkel men ändå avancerad
En annan fördel med D16 är att den bara använder en SCR-lösning (selektiv katalytisk reduktion) och inte behöver något dieselpartikelfilter (DPF) eller EGR-system (avgasåterledning). Denna avancerade avgasefterbehandling kräver färre komponenter, vilket gör D16 till en kompakt motor med mindre underhållsbehov.

När EGR inte behövs blir motorn cirka 3 % mer bränsleeffektiv jämfört med Stage IIIa eftersom allt bränsle som förbränns av motorn används för att generera kraft i drivaxeln.

Mindre underhållsbehov och lägre bränsleförbrukning bidrar till att sänka den totala ägandekostnaden.

Dessutom kan Stage V D16 monteras i befintliga generatoraggregat för att uppfylla ny utsläppslagstiftning med minimala installationsändringar.

En betrodd oberoende leverantör
Förutom att lansera Stage V D16 kommer Volvo Penta att använda MME-utställningen för att lyfta fram sitt åtagande på generatoraggregatmarknaden och hjälpa kunderna att uppnå sina affärsmål under devisen ”Power of Independence”.

– Genom att vi är en oberoende leverantör kan vi stötta våra kunder hela vägen, från designstadiet till installation och eftermarknadsservice, via vårt globala nätverk av Volvo Penta-återförsäljare, säger Giorgio Paris, ansvarig för industrisegmentet på Volvo Penta.

– Viktigt att komma ihåg är att vi inte bygger generatoraggregat själva. Vi är samarbetspartner till OEM-tillverkare, inte deras konkurrent. Vårt jobb är att bygga och serva motorer för att optimera deras konstruktioner och säkerställa deras affärsframgångar, oavsett applikation. Lanseringen av nya D16, vår första modell i Volvo Penta-programmet med Stage V-motorer för mobila generatoraggregat, är ett tydligt bevis på det.

Volvo Penta-experter fanns på plats vid monter S2.E39 under MEE-utställningen för att diskutera fördelarna med den nya Stage V D16-motorn och det aktuella motorprogrammet för kraftgenerering.

Ladda ned högupplöst bild >

För mer information, kontakta:

Ann Parmar
PR & Communication Industrial
Volvo Penta
Tel: +46 (0) 31 323 30 55
E-post: ann [dot] parmar [at] volvo [dot] com

 

Relaterade nyheter