Alla goda ting är trä! Världens första träbåt med trippelframdrivning av IPS-typ

Det äldsta av alla båtmaterial möter dagens sofistikerade teknik. Nöjeskryssaren Delfino Verde Deluxe erbjuder hög komfort ombord, lätt manövrering och bränsleeffektivitet på färjan från Trieste till Grado i nordöstra Italien.
Alla goda ting är trä! Världens första träbåt med trippelframdrivning av IPS-typ

Man brukar säga att det för tur med sig att kombinera ”något gammalt” och ”något nytt”. Det var precis vad transportbolaget Delfino Verde Navigazione gjorde när de utsåg Volvo Penta till att leverera framdrivningssystem till den fjärde båten i deras flotta, som trafikerar linjen mellan Trieste och Grado. Båten är tillverkad helt av trä och ägaren och kaptenen Silvano Peric ville därför dra nytta av fördelarna med Volvo Pentas IPS-system (Inboard Performance System).

”På papperet har IPS mycket att erbjuda när det gäller effektivitet”, säger Silvano Peric. ”Jag ville installera systemet på den här nya båten och jag är verkligen nöjd med det. Deluxe användes på Trieste-Grado-linjen under sommarsäsongen med utmärkt resultat. Förbrukningen var betydligt lägre än på våra andra träbåtar med konventionella framdrivningssystem.”

För Volvo Penta var det premiär när Delfino Verde Deluxe utrustades med tre D13-IPS900-enheter, vilket ger en minskning av bränsleförbrukningen med cirka 35 procent jämfört med båtar med konventionella framdrivningssystem och liknande egenskaper.

Manövrerbarhet och komfort ombord

Färjan är 32 meter lång med plats för upp till 300 passagerare. Den har en marschfart på 20 knop och förskjutning med full last är 100 ton.

”Den mest uppenbara fördelen för mig som kör båten varje dag är verkligen manövrerbarheten”, säger kaptenen Claudio Memo. ”Tack vare joysticken går det snabbt och enkelt att manövrera båten när jag lägger till vid kajen.”

Båten är populär tack vare den traditionella träbåtsdesignen, som kombineras med den moderna tekniken i Volvo Pentas IPS-system. Passagerarna upplever mindre buller och vibrationer ombord.

Världens första träbåt med trippelframdrivning av IPS-typ

”Eftersom det här är den första träbåten i världen med trippelframdrivning av IPS-typ har vi stött på flera utmaningar och många har varit skeptiska till om vi skulle ro i land projektet”, säger Massimiliano Pini, Marine Commercial Product Specialist på Volvo Penta. ”Men resultaten talar sitt tydliga språk: Delfino Verde Deluxe har en marschfart på 20 knop och förbrukar mindre än 400 l/h.”

Grundläggande service

Delfino Verde Navigazione har kört kollektivtrafik åt Trieste kommun sedan år 2000. Under 2019 kommer Delfino Verde Deluxe att göra tre resor tur och retur per dag mellan Trieste och Grado. Den kommer att vara i drift tio timmar om dagen under sommarsäsongen juni till september, i totalt 800 timmar, samt användas till privata uppdrag.

”Det här projektet kunde förverkligas tack vare beslutsamheten hos teamet som genomförde det”, säger Nicola Pomi, Vice President för sjöfartssegmentet på Volvo Penta. ”Nu när konstruktionen har blivit verklighet är vi alla väldigt stolta över framgången.”

Relaterade nyheter