Volvos Penta Easy Drain vinner IBEX innovationspris 2016

Volvo Penta har mottagit IBEX innovationspris för patentsökta Volvo Penta Easy Drain, som är det första knappaktiverade systemet för att tömma motorn i bensindrivna drev på sjövatten, oavsett om båten är i vattnet eller på land.
”Vi på Volvo Penta säger ofta att innovation är en del av vårt DNA”, säger Ron Huibers, vd för Volvo Penta i Amerika. ”Vi är mycket stolta över vår långa historia av produkter som vi varit först med i fritidsbåtsbranschen, till exempel Duoprop-drevet, joystickstyrning, IPS, Glass Cockpit, Forward Drive och nu det banbrytande Volvo Penta Easy Drain.

”Jag vill rikta ett stort tack till vårt fantastiska team av ingenjörer och återförsäljare och våra största båtbyggarkunder som haft en viktig roll i att få ut denna senaste innovation på marknaden.”

Volvo Penta Easy Drain-systemet har en vakuumventil som gör att motorn kan tömmas medan den fortfarande är i vattnet. Vakuumventilen regleras automatiskt genom en enkel knapptryckning utan att man behöver koppla loss några vattenslangar. Tidigare var man tvungen att koppla loss tre olika slangar.

En låspinne ser till att systemet inte öppnas av misstag. Eftersom alla nya bensinmotorer från Volvo Penta tillverkas med ett slutet färskvattenkylsystem är motorblocket hela tiden skyddat av frostskyddsmedel, vilket gör att det blir enklare att tömma systemet på sjövatten.

IBEX 2016

Volvo Penta-teamet i Amerika tar emot IBEX innovationspris.

I sin motivering i samband med valet av Volvo Penta som mottagare av IBEX innovationspris sade en av domarna, Craig Ritchie: ”Möjligheten att snabbt dränera motorn med hjälp av bara en knapptryckning, utan att behöva dra upp båten ur vattnet, gör att båtägarna kan förlänga båtsäsongen utan att behöva oroa sig för att en köldknäpp ska skada motorn.”

IBEX2016

Ron Huibers (till vänster), vd för Volvo Penta i Amerika, delar Volvo Penta Easy Drain-utmärkelsen med Emil Hasl från Volvo Penta.


”Vid IBEX visades Volvo Penta Easy Drain upp offentligt för första gången. Systemet lanseras som en del av vårt pågående Easy Boating-initiativ, som syftar till att göra det enklare för båtägarna att njuta av sina båtupplevelser, eliminera alla hinder samt förenkla driften och underhållet av båten”, tillade Huibers.

”Easy Drain gör vinterförvaring till ett minne blott. Åretruntanvändning av båtar har nu blivit verklighet.”