Dee möter naturens krafter

Vissa trivs bättre med livet till sjöss än på land. Skepparen Dee Caffari är en av dem. För andra gången tar hon sig an utmaningen Volvo Ocean Race.
Dee Caffari

Dee Caffari har seglat runt jorden fem gånger. Hon var den första kvinnan som ensam seglade nonstop jorden runt i båda riktningarna. Så när hon säger att hon faktiskt är mycket lyckligare ute till havs blir man inte direkt förvånad.

– Jag älskar den oändliga horisonten. Jag älskar att vara riktigt nära naturen och tygla dess krafter. Vågorna och vinden påminner en på många sätt om att det är de som har kontrollen och inte du.

Men när man är så nära naturen ser man en annan verklighet också. De många resorna på haven har gjort att denna brittiska seglare inte kan undgå att tänka på hur haven mår. I Volvo Ocean Race 2017–2018 leder hon ett ungt, blandat team som kallar sig Turn The Tide On Plastic för att öka medvetenheten om plastföroreningarna i haven och uppmärksamma FN:s miljökampanj #cleanseas.

 

Teamet på båten Turn the Tide on Plastic

Ombord på Turn the Tide on Plastic leder Dee Caffari ett ungt, blandat team. Gruppen består av lika många män som kvinnor och de flesta är under 30 år. 

– Jag har varit så mycket ute på haven och sett så mycket föroreningar och skräp som flyter omkring. Det är många som talar om att fiskarna får i sig plasten i haven och att den på så sätt nu även hamnar i vår egen mat. Jag tror att det här är en bra tidpunkt att uppmärksamma detta och göra människor mer medvetna om sin påverkan på miljön.

Tävlingsbåtarna seglar ofta i hög fart och en mycket god manövrerbarhet är extremt viktig i alla förhållanden. Båten, besättningen och utrustningen pressas till sitt allra yttersta. Båtens Volvo Penta D2-75-motor är därför konstruerad för de allra tuffaste förhållandena ute till havs. Teamen får inte lov att använda motorerna medan de tävlar, men segelbåtarna måste ändå kunna producera kraft.

 

Tävlingsbåten Volvo Ocean 65

Tävlingsbåten Volvo Ocean 65 har en längd över allt på 66 fot (20,37 m) och en rigghöjd på 99,4 fot (30,30 m). Båten väger omkring 12,5 ton.

– Dessa båtar ska tygla naturens krafter men för att hålla alla system i gång behöver man kraft och energi. Man behöver en pålitlig kraftkälla som Volvo Penta-motorn. Denna outtröttliga maskin går på vad som än händer.

Under själva tävlingen är växellådorna pluggade men motorn används för att tillgodose båtarnas behov av el till datorer, navigeringsutrustning, belysning och kommunikationsenheter ombord. Motorn förser dessutom batteriet med ström för att driva vattenrenaren som omvandlar saltvatten till dricksvatten.

– Att alla kan få följa oss på vår kappsegling jorden runt beror på att vi kan kommunicera med omvärlden. Allt detta kräver energi som vi själva måste producera. Det är ett måste för att hålla allt i gång. Annars skulle inte så många kunna följa oss på den här resan.

Fakta: Plastavfallet i havet

  • Varje år hamnar uppskattningsvis åtta miljoner ton plast i havet. Och denna siffra kommer förmodligen bara att stiga.

  • En stor del av plasten antas sjunka till havsbotten. Men mycket flyter bara omkring. Det tar ungefär 450 år för en plastflaska att brytas ned.

  • Mycket av plastskräpet i havet bryts ned i mindre delar som levande organismer i havet får i sig, vilket medför att plasten så småningom även hamnar i människans kost.
Avsnitt 3: Volvo Ocean 65

Avsnitt 3: Volvo Ocean 65

Möter naturens krafter

I det här avsnittet berättar skeppare Dee Caffari om sin kärlek till och oro för havet och om de utmaningar som hon och hennes besättning ställs inför under världens tuffaste kappsegling. För sjätte gången är segelbåtarna som deltar i Volvo Ocean Race utrustade med Volvo Penta-motorer. 

Det här är båtdrömmar

Det här är

Båtdrömmar

Båtdrömmar är lika olika som vi människor är olika – det är det vi vill lyfta fram. I filmserien Båtdrömmar träffar vi olika människor som delar med sig av sina drömmar om båtar och livet till sjöss. Håll utkik efter fler avsnitt!

Utforska vårt erbjudande

Volvo Penta’s offering is based on our proven marine experience and expertise. With Easy Boating as our guiding light, we offer boat owners all over the world the very best in engine and propulsion technology as well as accessories and additional options.

SEGELBÅTSLÖSNINGAR

Lösningar för segelbåtar

Ett omfattande segelbåtserbjudande

Med över hundra års erfarenhet inom sjöfartsindustrin kan Volvo Penta ge seglare världen över ett premiumerbjudande på segelbåtsutrustning, i form av allt från framdrivningslösningar – driftsäkra toppmoderna motorer – till propellrar och tillbehör samt support och diverse tjänster.

Utforska Volvo Pentas segelbåtserbjudande
D2-75

D2-75

En motor för varje behov

Volvo Pentas D2-75-motor har 4 cylindrar. Det är en dieselmotor på 2,2 liter konstruerad för de allra tuffaste förhållandena ute till havs. Under Volvo Ocean Race försörjer D2-75-motorn båtarna med hela deras behov av el till datorer, navigeringsutrustning, belysning och kommunikationsenheter ombord.

Ta reda på mer om D2-75
Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race 2017–2018

Driver Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race är världens längsta professionella kappsegling och ledande havskappsegling. För sjätte gången är Volvo Penta officiell leverantör till Volvo Ocean Race och förser segelbåtarna med själva motortekniken, samt underhåll och support av motorerna.

Volvo Penta och Volvo Ocean Race