Bakom designen: Sanlorenzo SX88

Sanlorenzo ville ge uttrycket crossover-yacht en helt ny innebörd i samband med lanseringen av SX88. Här berättar vi mer om de grundläggande designelementen. 
Design av yachten
Massimo Perotti

Massimo Perotti, styrelseordförande för Sanlorenzo.

Sanlorenzo började utveckla SX88 under 2015 när designutvecklingschefen Luca Santella och företagets ordförande Massimo Perotti bestämde sig för att skapa en snabbgående yacht för ”sanna båtkännare”. ”Vi började fundera på en yacht för de passionerade båtmänniskorna som älskar att vara till sjöss och känna närheten till vattnet. Men vi ville samtidigt skapa en snabbgående yacht som kunde göra 20–21 knop” säger Massimo Perotti. 

Luca Santella

Luca Santella, designutvecklingschef för Sanlorenzo

Det resulterade i en design som var tydligt influerad av Luca Santellas filosofi om människors relation till havet – en filosofi som bygger på över 35 års erfarenhet av professionell tävlingssegling. ”Designen kännetecknas av funktion, god prestanda till sjöss, stora däckytor och närkontakt med vattnet” säger han och tillägger: ”Men, vatten kan även vara farligt. Mitt huvudfokus som designer är därför alltid att göra säkerheten till en del av båtens design.”

SX88 har en design som utmärker sig jämfört med mer traditionella yachter, främst i tre avseenden: manöverplatsens placering, akter- och bogutrymmet samt drivsystemet.

Manöverplatsen

Manöverplatsen 

SX88 har en enda manöverplats, placerad längst upp på en flybridge. De båda sidofönstren med en längd på fyra meter kan höjas automatiskt och gör det möjligt att skapa en helt skyddad brygga när väderförhållandena kräver det. ”Vi har frigjort mycket mer plats på huvuddäck genom att ha en enda styrplats och placera den längst upp. Det skapar en känsla av att bogen, aktern och det omgivande vattnet är nära sammankopplade med varandra” säger Luca Santella.

Utrymme - Volvo Penta

Utrymmet

De generösa bog- och akterutrymmena skapar en öppen känsla och möjliggör en mängd olika aktiviteter ombord på SX88. Den integrerade kranen i aktern lyfter utan problem vattenskotrar och mindre båtar på upp till 1 000 kg. ”Det stora akterutrymmet möjliggör en aktiv och lekfull livsstil till sjöss och bogutrymmet passar perfekt för solbad och avkoppling” säger Luca Santella. 

Drivsystem - Volvo Penta

Drivsystemet

SX88 drivs och manövreras med hjälp av Volvo Penta IPS1050 i en trippelinstallation. De tre perfekt matchade IPS-drivenheterna, de dubbla motroterande propellrarna och EVC-systemet ger mycket god manövrerbarhet, lång räckvidd och låga utsläppsnivåer. ”Vi ville att SX88 skulle utmana idén om snabbgående yachter som drivs av en enda stor motor och drivaxel. Det var därför vi beslutade oss för att använda Volvo Pentas IPS-system och vi känner att vi valde rätt” sammanfattar Massimo Perotti. 

Fakta: Sanlorenzo-varvet

  • Sanlorenzo-varvet har tillverkat motoryachter av hög kvalitet sedan 1958 och tillverkar ett begränsat antal specialbyggda yachter per år.
  • Företaget har sin bas i den italienska staden Ameglia och har varv på tre olika platser: Ameglia, Viareggio och La Spezia.
  • Sanlorenzo tillverkar fyra olika serier av yachter: planande GRP-motoryachter i storlekarna 78–118 fot (SL-serien), GRP-motoryachter med semideplacementskrov i storlekarna 92–126 fot (SD-serien), den nya snabbgående serien (SX) och superyachter i metall i storlekarna 131–196 fot (superyachtdivisionen).
Det här är båtdrömmar

Avsnitt 1: Sanlorenzo SX88

Bakom designen

I det här avsnittet delar Luca Santella, designutvecklingschef på det italienska skeppsvarvet Sanlorenzo, sin båtdröm om den nya crossover-yachten SX88. Med över 35 års erfarenhet som professionell seglare har han stora kunskaper om och erfarenheter av livet ute till havs. Men hur återspeglar sig detta i båtens design?

Det här är båtdrömmar

Det här är

Båtdrömmar

Båtdrömmar är lika olika som vi människor är olika – det är det vi vill lyfta fram. I filmserien Båtdrömmar träffar vi olika människor som delar med sig av sina drömmar om båtar och livet till sjöss.

Utforska vårt yachterbjudande

Volvo Penta’s yacht offering is based on our proven marine experience and expertise. With Easy Boating as our guiding light, we offer yacht owners all over the world the very best in engine and propulsion technology as well as accessories and additional options.

Volvo Penta IPS

En välkänd framgång

Volvo Penta IPS

Enastående manövrerbarhet och pålitlig kraft. Större komfort ombord. Och bränsleeffektivitet i världsklass för att matcha det. Det revolutionerande drevsystemet Volvo Penta IPS har förbättrat upplevelsen för yachtägare världen över.

Volvo Penta IPS
Volvo Penta D13-IPS1350

Vår kraftfullaste motor hittills

Volvo Penta D13-IPS1350

Flexibel, kompakt och extremt kraftfull. Volvo Penta D13-IPS1350 är den starkaste motorn i vårt IPS-program. Med den känner du dig säker vid rodret och har allt under kontroll. Denna motor är det självklara valet för alla båtar på 60–120 fot.

Volvo Penta D13-IPS1350
Alltid med full kontroll

Alltid med full kontroll

Yachtalternativ

Volvo Penta har ett mycket omfattande urval av olika tillval, tillbehör och tjänster att erbjuda yachtägare. Upplev en skräddarsydd båtupplevelse med smarta funktioner och tjänster – för ett enklare båtliv och båtägande.

Yachtalternativ