Jason Squires båtdröm: Utforska södra Stilla havet

Jason Squire lever sin båtdröm och utforskar södra Stilla havet, långt bortom gränserna för vanlig fritidskörning.
Jason Squire

Jason kommer från Adelaide, Australien, och är en framgångsrik entreprenör och ägare av ett webbaserat blomsterföretag. Efter många års hårt arbete kände han ett behov av att stressa ned och koppla av. Jason hittade vad han sökte på vattnet, först genom segling och dykning och sedan genom The Silver Fox, en Riviera 6000 Sport Yacht.

”Jag älskar att färdas långa sträckor och upptäcka avlägsna platser. Ända sedan jag var barn och växte upp i Australien, omgiven av exotiska platser och resmål, har jag varit intresserad av att upptäcka nya kulturer och platser. Att se nya kustlinjer och landskap och upptäcka vad som döljer sig bakom nästa hörn”, säger Jason.

Jason dyker med kameran

Jason reser med sin partner Caitlin Harvey och ibland tar de med sig vänner och besättning på båten. Under de tre år han haft The Silver Fox i sin ägo har han färdats över 17 000 sjömil och klockat cirka 1 300 drifttimmar. På sina resor har de färdats långa sträckor – rundat Tasmanien i söder, passerat Papua Nya Guinea i norr och Fiji i öster.

”I dagens samhälle är det lätt gjort att man lever sitt liv ständigt uppkopplad. Men när man lägger till i en bukt, tar det första steget på land, träffar människorna som bor där och upptäcker nya områden, tar man verkligen in allt runtomkring sig”, förklarar Jason.

Det var kärlek vid första ögonkastet när han såg The Silver Fox för första gången i verkligheten. Jason hade hittat en perfekt, robust motorbåt: stark och sjöduglig och redo att handskas med i stort sett alla väderförhållanden. Samtidigt har hans Riviera 6000 ett brett urval av avancerade tekniska funktioner, till exempel Volvo Pentas IPS-950 drivpaket, Joystick, Glass Cockpit och dynamiskt positioneringssystem.

”Det bästa med Volvo Penta IPS-systemet är bränsleeffektiviteten. Du kan köra upp till 40 procent längre än med ett axelsystem av standardtyp. Det är toppen när man färdas längre sträckor och är i behov av så hög bränsleeffektivitet som möjligt. En del av turerna vi gjort har legat på cirka 800 sjömil, vilket skulle vara omöjligt med en standardbåt om man inte hade enorma bränsletankar, säger Jason.

 

Boating-Dreams-Silverfox

Jason är dessutom väldigt nöjd med båtens kapacitet.

”Nära korallreven har manövrerbarheten varit otrolig. Man kan köra åt sidan, framåt, bakåt, snurra runt på stället och hela tiden ha full kontroll över båten.

Han understryker att både komfort och effektivitet är viktiga förutsättningar på resorna, men det viktigaste av allt är att planera noggrant och skaffa sig de kunskaper som behövs innan man ger sig av.

”Vi måste vara självständiga. Det finns inga elektriker ute på havet och man måste därför ha goda övergripande kunskaper om hur båten fungerar, så att man har en chans att reparera eventuella fel som inträffar på egen hand. Jag har läst allt jag kommit över och talat med personer som har gjort liknande resor för att försöka dra nytta av deras erfarenheter.”

Med siktet inställt på nya resor runt jorden

Varje resa planeras in i minsta detalj. Jason ägnade 12 månader åt att planera sin resa i södra Stilla havet. Han gjorde detaljerade beräkningar av bränsleförbrukningen, såg till att utrustningen var i toppskick och säkerställde att det fanns tillräckligt med förnödenheter, verktyg och reservdelar för alla typer av situationer.  

”Ibland testade jag säkerhetsutrustningen för att försäkra mig om att allt var enkelt att använda om en incident skulle uppstå.”

Nu har Jason kommit tillbaka från sin tredje stora resa, äventyret i södra Stilla havet, men han är definitivt inställd på att göra nya resor. Han håller noggrann koll på både närbelägna och avlägsna farvatten, och planen är att The Silver Fox snart ska ge sig ut på en resa i Medelhavet.

”Vi tänkte ta henne till Europa och jag ska utarbeta den perfekta planen för att utforska denna pärla bland hav”, säger Jason.

För The Silver Fox och mannen som har tagit långa båtresor till en helt ny nivå tycks inga farvatten ligga utom räckhåll.

Jasons tre stora resor

Guldkusten – Stora barriärrevet – Osprey Reef – Papua Nya Guinea – Adelaide
När: oktober 2015–januari 2016
Tid: 3 månader
Sjömil: 4 935

Adelaide – runt Tasmanien – Guldkusten
När: februari 2017–april 2017
Tid: 2,5 månader
Sjömil: 2 819

Guldkusten – Nya Kaledonien – Vanuatu – Fiji – Guldkusten – Adelaide
När: juni 2017–april 2018
Tid: 9,5 månader
Sjömil: 7 458

 

Lär känna produkterna som Jason använder

Jason i cockpit

Jason om Volvo Penta IPS

Tack vare bränsleeffektiviteten hos Volvo Penta IPS kan båtägare som Jason Squire färdas upp till 40 procent längre jämfört med en traditionell axelinstallation. Läs om hur Jason använder IPS för att köra sträckan.

Volvo Penta IPS för yachter
Dynamiskt positioneringssystem (DPS)

Jason om det dynamiska positioneringssystemet

Det dynamiska positioneringssystemet upprätthåller båtens position automatiskt – och ser till att båten håller sig inom ett mycket begränsat område, även under tuffa förhållanden. Lyssna på båtägaren Jason Squire berätta om hur han använder DPS i förberedelserna för sina favoritutflykter under vattnet.

Dynamiskt positioneringssystem (DPS)
Jason om joysticken

Jason om joysticken

Med Volvo Pentas joystickteknik blir körning och tilläggning enklare än någonsin. För yachtägaren Jason Squire är joystickkörning den ultimata lösningen för båtresor i södra Stilla havet.

Reglage och joystickar
Glass Cockpit System

Jason om Glass Cockpit System

Yachtägare Jason Squire har navigerat sig fram till avlägsna bukter och öar med hjälp av Volvo Pentas Glass Cockpit System. Det håller koll på navigations- och motordata i ett användarvänligt och anpassningsbart gränssnitt.

Glass Cockpit System
Fakta: Riviera 6000 Sport Yacht
Total längd (inklusive badbrygga och bogrulle) 19,30 m 63' 4"
Bredd (inklusive reling) 5,38 m 17' 8"
Maximalt djupgående (inklusive propellrar) 1,44 m 4' 9"
Tomvikt (ungefärlig, beroende på motorer och tillval) 27 800 kg 61 300 lbs
Bränslekapacitet 3 300 liter 872 US gal
Vattenkapacitet 800 liter 211 US gal
Sovkapacitet 8–10 personer
Kabiner 4  
Badrum 3  
Cockpityta totalt 10,60 m2 114,1 ft2
Frihöjd bro 4,24 m 13' 11"
Standardmotor – Volvo Penta D11 – IPS950 x 2 533 kW 725 hk vardera
Räckvidd 268 sjömil vid 26 knop

Mer information finns på Riviera.com.au

Jason Squire

Jason Squires båtdröm

Utforska södra Stilla havet

Jason Squire lever sin båtdröm och utforskar södra Stilla havet, långt bortom gränserna för vanlig fritidskörning.

Det här är båtdrömmar

Det här är

Båtdrömmar

Båtdrömmar är lika olika som vi människor är olika – det är det vi vill lyfta fram. I filmserien Båtdrömmar träffar vi olika människor som delar med sig av sina drömmar om båtar och livet till sjöss. Håll utkik efter fler avsnitt!