I en båt på jakt efter nya favoritplatser i södra Stilla havet

Den australiska entreprenören Jason Squire älskar att flytta fram gränserna för ett vanligt båtliv. Han har färdats 17 000 sjömil med hjälp av den kombinerade kraften i Riviera 6000 Sport Yacht och Volvo Penta IPS. I det senaste avsnittet av Volvo Penta-serien Båtdrömmar talar han om sina favoritresor och sin önskan att fortsätta göra spännande resor på världens hav.

Jason Squire och hans partner Caitlin Harvey delar passionen för att resa och har tillsammans utforskat flera av Stillahavsområdets vackraste och mest exotiska platser. Australiens guldkust, Tasmanien, Fiji, Vanuatu och Papua Nya Guinea är några av deras favoritresmål så här långt.

”Jag älskar att resa långt bort och upptäcka avlägsna platser”, säger Squire. ”Ända sedan jag växte upp i Australien, omgiven av exotiska platser och resmål, har jag varit intresserad av att lära mig mer om nya kulturer och upptäcka nya kustlinjer och landskap. Jag är alltid nyfiken på vad som finns bakom nästa hörn och i nästa bukt. Havet fyller ditt sinne och får dig att leva i nuet.”

Efter att ha arbetat sju dagar i veckan med sitt webbaserade blomsterföretag i Adelaide insåg Jason att han behövde ta ett steg tillbaka och stressa ned. I sin Riviera 6000 Sport Yacht vid namn The Silver Fox har Squire och Harvey gjort fantastiska båtresor som omfattat cirka 1 300 motortimmar totalt. De har besökt fascinerade platser, träffat underbara människor och utforskat livet under vattnet i spännande dykningar.

 

Enastående båtprestanda banar väg för fantastiska resor

The Silver Fox drivs av en dubbelinstallation av Volvo Penta D11-IPS950, som ger optimala prestanda med enastående manövrering och bränsleeffektivitet.

”Det bästa med Volvo Penta IPS-systemet är att det ger mycket hög bränsleeffektivitet, vilket gör att du kan köra upp till 40 procent längre än med ett standarddrev”, säger Squire. ”Det är jättebra när du ska köra längre sträckor, och om ditt slutmål ligger 800 sjömil bort behöver du så hög bränsleeffektivitet som möjligt. När du befinner dig nära korallreven är manöverbarheten i drivenheterna otrolig. Man kan köra åt sidan, framåt, bakåt, snurra runt på stället och hela tiden ha full kontroll över båten”, tillägger Squire.

Dessutom är båten utrustad med ett antal Volvo Penta-funktioner som ger ett enklare båtliv, till exempel Glass Cockpit som är ett gränssnitt som förenklar övervakning och kontroll av operatörsinformation och samlar denna på en och samma plats. På båten finns också det dynamiska positioneringssystemet och joystick.

”Det jag gillar mest med Glass Cockpit är att det är så användarvänligt”, säger Squire. ”Allt är integrerat. Alla motordata, alla bränsledata samt navigering och ekolodsinformation. Även båtens kameror och nattvisningsfunktioner är integrerade och jag kan enkelt växla mellan olika skärmbilder. Det är jättebra att ha alla reglage på en och samma plats. Jag behöver inte titta på olika mätare på olika ställen utan kan enkelt klicka på skärmen om det är något jag vill veta.

”Det dynamiska positioneringssystemet är väldigt bra. När man är ute och letar efter bra dykställen och är omringad av olika rev kanske man vill gå ut och titta var de olika åtkomstpunkterna är. Det fungerar precis som en handbroms. Man behöver bara trycka på knappen och hålla positionen så stannar båten precis där man vill att den ska vara.”

Squire är även imponerad av joystickens kör- och tilläggningsfunktioner: ”Den ger perfekt manövrerbarhet och styrning, så att man enkelt kan manövrera båten där det är ont om plats. Alla reglage kan hanteras med hjälp av joysticken. Det är helt otroligt.”

Få mer information om Volvo Penta-serien Båtdrömmar >

Ladda ned högupplöst bild >