Hela båten i din hand

Med Volvo Pentas nya produkt Easy Connect kan båtägare koppla upp sig mot sin båt via en smartphone eller surfplatta, vilket förhöjer båtupplevelsen ombord och i land.
Volvo Penta Easy Connect

Volvo Penta Easy Connect-appen ansluts till en Bluetooth®-enhet ombord på båten.

Via Volvo Pentas nya Easy Connect-app får båtägarna tillgång till viktig information om motor, båt och rutter – direkt i sin smartphone eller surfplatta, i ett kompakt och användarvänligt format. Appen laddas ned utan kostnad och kopplas upp mot ett Bluetooth®-gränssnitt som måste finnas installerat på båten. Gränssnittet överför data som kan visas i realtid ombord på båten eller användas senare som referens när du kommit i land. Rutthistorik lagras automatiskt i appen, vilket är praktiskt när du vill planera kommande resor.

– Nu när mobilappar blivit en viktig del av människors vardag vill även båtägarna ha den här typen av interaktiv anslutning till sjöss och på land, säger Anders Thorin som ansvarar för produktplaneringen inom elektronik vid Volvo Penta.

– Vår nya Easy Connect-app är ett fantastiskt hjälpmedel för båtägare som alltid vill ha motor- och båtdata nära till hands.

Träffa din nya besättningsmedlem
Easy Connect-appens layout påminner om en instrumentpanel och kan anpassas efter kundernas unika behov. Det finns en Captain-vy som är tänkt att användas ombord på båten och en Home-vy som visar sparad information när appen inte är uppkopplad mot båten.

Vyn Captain: I den här vyn visas information om rutt, motorvarvtal, oljetemperatur, bränslenivå i tanken, batteristatus, drifttid, tryck och larmstatus.

Vyn Home: Viktig information lagras alltid appen. Till exempel hur mycket bränsle som finns kvar, drifttid och den senaste båtfärden. I appen finns också en lista över tidigare resor, vilket ger båtägarna möjlighet att återuppleva sina favoritturer. Kartfunktionen visar var båten befann sig senast appen och båten var uppkopplade mot varandra.

Dela på sociala medier
Båtägare kan också använda appens kartfunktion för att dela med sig av sina resor på sociala medier så att nära och kära kan följa båtens färd ute på vattnet.

– Man har länge kunnat dela sina bästa upplevelser och semestrar på land med släkt och vänner, men nu kan man också dela med sig av sina bästa resor till sjöss. Detta tar båtlivet till en ny nivå och gör det möjligt för människor att interagera och njuta ännu mer av livet ute på sjön, säger Marcus Petterson, projektledare på Volvo Penta.

Data som lagras i appen hjälper båtägarna att återuppleva sina resor. För varje färd lagras information, exempelvis en karta med färdrutten, avståndet, körtid från start till slut samt datum.

– Den här funktionen är idealisk för den som vill planera kommande båtturer. I appen kan du enkelt gå tillbaka till favoritplatser som du besökt och kolla in favoritrutter som du gjort tidigare, säger Pettersson.

Lätt att få kontakt med återförsäljaren
Easy Connect gör service och support till en enkel match. Om en felkod skulle visas i systemet visar appen information om hela Volvo Penta-installationen. Du kan också lagra e-postadressen till din lokala återförsäljare i appen, så att du lätt kan skicka information eller felkoder. Detta är en praktisk funktion när du ska boka service eller inspektion. Tack vare den förbättrade kommunikationen kan återförsäljaren dessutom förbereda sig bättre inför support- och servicetillfällen.

– Båtägare som behöver hjälp med felsökning kan använda sig av appen för att skicka information till Volvo Pentas återförsäljare, som snabbt och smidigt hjälper till att lösa problemet. Det är lite som att ha en extra besättningsman ombord, säger Pettersson.

Datauppgradering för äldre båtar
Easy Connect kan användas tillsammans med alla EVC-utrustade diesel- och bensinmotorer i enkel- och dubbelinstallationer. Den kan också användas tillsammans med enkelinstallationer av bensinmotorer utan EVC, från modellår 2006 och framåt.

– Samtidigt som vi ville ta fram ett bra gränssnitt för användare av nyare båtar, ville vi ge ägarna av äldre båtar möjlighet att modernisera sina båtar till en rimlig kostnad och därmed få tillgång till fördelarna med en digital plattform. Easy Connect-appen är tillgänglig för många olika Volvo Penta-motorer från modellår 2003 och framåt och kan ge många av våra kunder en bättre båtupplevelse. De kan omvandla sin smartphone eller surfplatta till en portabel instrumentpanel, så att även medpassagerarna kan följa rutten ombord, tillägger Petterson.

NMEA 2000-funktionalitet
Easy Connect-gränssnittet innehåller NMEA 2000-funktionalitet, vilket innebär att det kan anslutas till ett befintligt NMEA-kommunikationsnätverk ombord. Detta ger tillgång till ytterligare data, som fart- och djupsensorer. Dessutom kan Easy Connect-gränssnittet användas för att omvandla motordata till NMEA 2000-kompatibla sjökortsplottrar och flerfunktionsdisplayer ombord.

Så här kopplar du upp dig
Det är enkelt att koppla upp sig. Det första steget är att installera Easy Connect-gränssnittet i båten. Du köper det hos din lokala Volvo Penta-återförsäljare och kan antingen installera det själv eller ta hjälp av återförsäljaren. Nästa steg är att ladda ned den kostnadsfria Easy Connect-appen.

Båtbranschens uppkopplade framtid är säkrad
Volvo Penta fortsätter gå i spetsen för utvecklingen på marknaden för fritidsbåtar. Företagets filosofi är att utveckla teknik för uppkopplade produkter och tjänster som ger en integrerad helhetslösning från roder till propellrar. Easy Connect är det senaste i raden av exempel på framtidsinriktade lösningar.

– Tack vare våra samtal med återförsäljare och kunder vet vi att båtentusiaster vill ha den användarvänlighet och funktionalitet som den uppkopplade tekniken erbjuder. De vill kunna interagera med sin båt på ett smidigt sätt, oavsett var de befinner sig – ombord, i hamn, hemma, hos återförsäljaren eller när de har lånat ut båten till en vän, säger Johan Carlsson, Chief Technology Officer på Volvo Penta.

– Vi vill utgöra själva kärnan i den smarta, uppkopplade båten. Easy Connect är ett av stegen på vår resa mot att fortsätta utveckla uppkopplad teknik för framtiden, avslutar Johan Carlsson.

Easy Connect-appen finns just nu för smartphones och surfplattor med iOS 10 eller senare och kommer under 2018 att lanseras för Android-enheter. Läs mer på volvopenta.com/easyconnect.

Visa Easy Connect-filmen >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – vyn Hemma, smartphone, med wifi >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – vyn Captain, instrumentpanel och meny >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – färddator >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – båtstatus >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – vyn Hemma, surfplatta, med wifi >

Ladda ned högupplöst bild av Volvo Penta Easy Connect – färddator >

Contact

Global

Jennifer Humphrey
Corporate Communication, AB Volvo Penta
Email: jennifer.humphrey@volvo.com

Americas

Christine Carlson
Volvo Penta of the Americas
Email: christine.carlson@volvo.com