Bernard Deguys båtdröm: en resa i vikingarnas kölvatten

Under många år har den legendariska franska sjömannen Bernard Deguy drömt om att resa i vikingarnas spår. Hans dröm har äntligen blivit verklighet. Våren 2018 kastar 79-åriga Bernhard loss för en 2 100 sjömil lång resa från Sverige till Frankrike, via brittiska öarna.
Bernard-Deguy travelling

Mellan 700- och 1000-talet seglade armador av vikingarnas långskepp över hav och längs floder i hela Europa. Deras expeditioner utgick från hamnar i Skandinavien och tog dem så långt som till Medelhavet, Nordafrika, Centralasien och de nordatlantiska öarna. Lämningar har visat att vikingarna till och med besökte Nordamerikas östkust.

”Jag har alltid haft ett stort intresse för vikingarna. De har intresserat mig eftersom de var sanna sjömän och de första stora sjöfararna i Europa. Det var därför jag fick idén att följa i vikingarnas spår” säger Bernard Deguy.

Bernard vet vad han talar om. Han har korsat Atlanten 32 gånger, deltagit i två Whitbread Around the World-tävlingar och arbetade under många år som kapten åt den legendariska havsforskaren Jacques-Yves Cousteau. 79-åriga Bernard ger intryck av att ha en hel del vikingablod i sina ådror

 

Bernard Deguy ombord på Neptune under tävlingen Whitbread Around the World 1977

Bernard Deguy var skeppare på båten Neptune som deltog i Whitbread Around the World Race 1977. Bernard och hans besättning slutade på åttonde plats i tävlingen.

Loxo 32 i Göteborgs hamn

I början av maj lämnade Bernard Deguy och Gilles Poirier Göteborgs hamn i sina Loxo 32-motorbåtar.

”Jag reste en hel del även som barn. Egentligen har hela mitt liv handlat om upptäckter och annorlunda äventyr. Jag har alltid varit på resande fot.”

Mellan maj och början av juli färdas Bernard från Göteborg till Sainte Marine i Frankrike. Han börjar med att resa norrut till Norge innan han korsar Nordsjön och sätter kurs mot Shetlandsöarna. Resan fortsätter sedan via Scillyöarna innan Bernard når sin sluthamn i Frankrike.

Bernard kommer precis som vikingarna att följa kustlinjerna så mycket som möjligt och ankra för nattvila varje kväll. Loxo 32-båten har ett djupgående på endast 0,7 meter, vilket gör den idealisk för de grunda kustvattnen.

”Jag upptäckte den här båten för ett år sedan. Den är byggd enligt samma koncept som en segelbåt. Du kan leva och bo ombord om du inte har alltför mycket grejer. Konstruktionen passar dessutom mina behov när det gäller ekonomi och säkerhet. Den är toppen!”

 

Vikingarnas rutt från Sverige till Frankrike, via Storbritannien

Deras 2 100 sjömil långa resa följer klassiska vikingarutter – från Sverige till Frankrike.

Bränsleförbrukningen är en viktig faktor för att kunna lyckas med resan. Volvo Pentas D2-75-motor i Bernards båt har en garanterad förbrukning på endast 0,5 liter bränsle per sjömil vid en marschfart på 12 knop. Bernard får sällskap av sin vän Gilles Poirier under resan. Gilles färdas i en annan Loxo 32 som är utrustad med två Volvo Penta D1-30-motorer.

”De här motorerna är mycket ekonomiska och drar nästan inget bränsle. Vi använde till exempel inte ens hälften av det tillgängliga bränslet under den första etappen på 140 sjömil mellan Göteborg och Oslo,” säger Bernard.

Han säger sig tillhöra en tidsålder då äkta frihet faktiskt existerar. Om man tänker på allt som Bernard har åstadkommit till sjöss under åren – och den aktuella resan från Sverige till Frankrike – kan man verkligen säga att hans liv har genomsyrats av denna frihetsfilosofi.

 ”Jag är 79 år gammal. Jag har inte tid att vänta … Jag måste hinna göra den här resan innan jag dör” säger Bernard med ett stort leende.

Resan
Startpunkt: Göteborg.
Destination: Sainte Marine, Frankrike.
Restid: Början av maj till juli 2018.
Rutt: Göteborg, Oslo, Bergen, Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Oban (Skottland), Scillyöarna, Normandie, Bretagne, Sainte Marine.
Total distans: 2 100 sjömil.
Längsta distans över öppet hav: 400 sjömil mellan Oban och Scillyöarna.
Loxo 32
Längd: 9,5 m
Maxbredd:  2,55 m
Lätt deplacement: 1 650 kg (en motor)/1 750 kg (dubbla motorer)
Djupgående:  0,70 m
Bränslekapacitet: 150 liter
Vattenkapacitet:  150 liter
Marschfart: 10–12 knop
Maxhastighet:  17 knop
Bernard Deguy

Bernard Deguys båtdröm

en resa i vikingarnas kölvatten

Den 79-åriga legendaren Bernard Deguy gör en historisk resa till havs och färdas 2 100 sjömil i vikingarnas spår.

Det här är båtdrömmar

Det här är

Båtdrömmar

Båtdrömmar är lika olika som vi människor är olika – det är det vi vill lyfta fram. I filmserien Båtdrömmar träffar vi olika människor som delar med sig av sina drömmar om båtar och livet till sjöss. Håll utkik efter fler avsnitt!