Bente Austs båtdröm: Ett avsides beläget paradis norr om polcirkeln

Även på små och avsides belägna platser kan stora drömmar frodas. I norska Langfjordnes, omkring 50 mil norr om polcirkeln, lever Bente Aust sin dröm. Båten – en Targa 30 som drivs av en Volvo Penta D6-400/DPH – är hennes förbindelse med omvärlden.

Bente Aust blickar ut över havet

Förutom Bente och hennes man Tore bor det sex personer i Langfjordnes. Det lilla samhället i norska Finnmark fylke ligger verkligen mitt ute i ingenstans, med det vidsträckta Norra ishavet på den ena sidan och bergen på den andra. Den lilla byn saknar vägförbindelse med omvärlden, och det är lätt att tro att ingen bor här. För att Bente ska kunna bo här måste hon ha en båt och en motor som hon verkligen kan lita på.

– Jag känner mig trygg när jag har båten. Det spelar ingen roll om det stormar eller snöar. Jag kan lita på båten och motorn till hundra procent, säger Bente.

 

Bente och Tore lägger till med båten

På helgerna bor Bentes man Tore tillsammans med henne i Langfjordnes, men eftersom maken jobbar inne i staden är hon mestadels ensam.

Hon minns barndomen i Langfjordnes och hur hon lärde sig köra sin egen båt redan vid fem års ålder.

– Det var härligt att bo här som barn. Vi hade båt, kunde åka ut på havet och allt sådant. Men som tonåring ville jag bort härifrån.

”Motorn är min bästa vän”

Där Bente bor finns det inga vägförbindelser, och hon är helt beroende av sin Volvo Penta-drivna Targa 30 för att kunna handla mat, besöka vänner eller ta sig till vägen som går till staden.

I trettio års tid levde Bente stadsliv, med långa arbetsdagar och resor över hela världen. Med tiden började hon ifrågasätta det stressiga liv hon levde och började fundera på om det ändå inte var i Langfjordnes hon hörde hemma.

– Jag har rest mycket och har alltid gillat att resa. Ju större städer, desto bättre. Jag gillar folk, mat, olika dofter och allt sådant. Men Langfjordnes är speciellt. Det är äkta, genuint. Jag älskar naturen, tystnaden och stillheten.

I Langfjordnes bestämmer Bente själv över sin tid. Tack vare sin internetuppkoppling kan hon jobba på distans, och hon tillbringar mycket tid utomhus. Att bo ovanför polcirkeln är en unik upplevelse, med både midnattssol och polarnätter. På sommaren går solen aldrig ner, och på vintern ser Bente och hennes grannar inte skymten av solen på två månader.

 

Bentes och Tores hus

Huset som Bente och Tore bor i var tidigare en affär, som Bentes mamma drev när Bente växte upp.

– Mina söner, som bor kvar i staden, tyckte nog att jag var ganska galen till att börja med. De trodde att jag skulle återvända till staden efter den första vinterstormen, men de hade fel, skrattar Bente.

Att leva avskärmad från civilisationen kan vara tufft på vintern eftersom Bente är helt beroende av sin båt för att kunna handla mat, hälsa på vänner och ta sig till vägen som går in till staden.

– Ibland, om vädret är dåligt och jag är på väg hem från en vän sent på kvällen, kan jag känna mig rädd. Jag vet att alla sover och att jag är helt ensam där ute på vattnet. Men jag litar på båten. Den är min bästa vän, säger Bente.

 

Karta som visar var Langfjordnes ligger

De lever omgivna av havet och bergen. Det är 25 kilometer till närmaste väg från Langfjordnes.

Bente Aust

Bente Austs båtdröm

Att bo 50 mil ovanför polcirkeln

Efter att ha rest över hela världen har Bente Aust hittat sitt paradis i avsides belägna Langfjordnes i Nordnorge. Närmaste väg ligger 25 kilometer bort, och båten är hennes förbindelse med omvärlden.

Det här är båtdrömmar

Det här är

Båtdrömmar

Båtdrömmar är lika olika som vi människor är olika – det är det vi vill lyfta fram. I filmserien Båtdrömmar träffar vi olika människor som delar med sig av sina drömmar om båtar och livet till sjöss. Håll utkik efter fler avsnitt!

Relaterade nyheter