Volvo Penta presenterar ett uppgraderat IPS-system (IPS) och ett helt nytt Aquamatic-drev (DPI)

Trots att Volvo Penta redan är marknadsledande har man ännu en gång kombinerat den senaste tekniken med feedback från kunderna och levererat ett förstklassigt marint drivlinesystem som höjer ribban för prestanda, kostnadseffektivitet och njutbara båtupplevelser.

Genom att erbjuda en mängd avancerade tekniska uppgraderingar som ger sänkta ägandekostnader och ökad prestanda och tillförlitlighet – för att inte tala om möjligheten att integrera framtidens teknik – höjer Volvo Pentas marknadsledande IPS- och DPI-drivlinesystem ribban ytterligare i båtbranschen. Och inte bara det. Tack vare ny tillverkningsteknik och nya designkoncept har drevets livslängd ökat och underhållsbehovet minskat.

IPS-systemet
Volvo Penta IPS (Inboard Performance System) var en revolution inom marin teknik när det lanserades 2005. Med 25 000 sålda enheter på marknaden använder företaget nu sin gedigna kompetens och uppgraderar IPS så att kunderna kan dra nytta av ännu större kraft och förbättrad funktionalitet.

Systemets innovativa design har framåtriktade, dubbla motroterande propellrar som sitter under skrovet och som ger ett enastående ”grepp” i vattnet. Med de individuellt reglerbara dreven som styrs av joysticken ger IPS-systemet enastående köregenskaper och manövrerbarhet, men systemet säkerställer också högre prestanda, sänkt bränsleförbrukning och lägre buller- och vibrationsnivåer jämfört med en konventionell, rak axelinstallation.

IPS-paketet ger upp till 30 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med raka axelinstallationer, upp till 15 procent snabbare acceleration och 20 procent högre topphastigheter. Dessutom sänks buller- och vibrationsnivåerna med upp till 50 procent. Ett IPS-paket kan installeras i dubbel-, trippel- och kvadrupelkonfiguration.

– Även om IPS och Aquamatic-drevet redan var marknadsledande framdrivningssystem lyssnar vi på Volvo Penta på våra kunder och strävar efter att leverera de högsta båtstandarderna, säger Chief Project Manager Petter Andolf. – Så under 2019 har vi gett både IPS och drevet ett stort lyft.

2019 års uppdateringar av IPS-systemet
Företaget har fokuserat på att förbättra servicevänligheten, tillförlitligheten och prestandan i IPS. Några av de senaste uppdateringarna är:

  • Enklare service: Volvo Penta har gjort det enklare än någonsin att övervaka och serva IPS-systemet. Filter och olja nås nu enkelt från insidan av skrovet, och oljan behöver bara bytas vartannat år. Det nya oljebyteskonceptet sparar massor av tid, och båten kan ligga kvar i vattnet under arbetets gång. Sensorer som läser av differentialtrycket över oljefiltren har lagts till, vilket innebär att man snabbt och precist kan identifiera igensatta filter. Dessutom har det tillkommit en vatten-i-olja-givare som upptäcker vatteninträngning i ett tidigt skede och därmed förhindrar att transmissionen skadas.

  • Större tillförlitlighet: Tillförlitligheten har varit en av de viktigaste inslagen i uppdateringen. Materialet i växlingssystemet har förstärkts med höghållfast stål. Propelleraxeltätning, ingående lagerhållare och övre axel och lager har omarbetats för att ge ökad hållbarhet. Dessutom har den övergripande renheten förbättrats i tillverkningsprocessen genom att man investerat i en helt ny monteringslina med renrumsteknik, vilket lett till längre livslängd och mer hållbara delar.

– Alla dessa förbättringar resulterar i lägre ägandekostnader, ökad tillförlitlighet och högre effekt i IPS-systemet, säger IPS Engineering Project Manager Lennart Arvidsson.

Aquamatic-drev
När Volvo Penta lanserade Aquamatic-drevet 1959 var det en revolution inom båtbranschen. Aquamatic kombinerar fördelarna med inombords- och utombordsmotorer och ger enastående prestanda. År 1982 förbättrades Aquamatic-drevet med Duoprop, två motrotorerande propellrar som tillsammans ger extraordinära köregenskaper och fantastiskt grepp och som överför kraften till vattnet som aldrig förr.

Aquamatic-drevet och propellrarna är konstruerade för att komplettera motorerna perfekt, vilket ger oöverträffad prestanda i drevsystemet. Förutom att Volvo Pentas senaste Aquamatic-drevsystem ökar kraften och tillförlitligheten, sänker ägandekostnaderna och förbättrar prestandan, tillkommer nu också fler Easy Boating-funktioner och högre komfort.

2019 års uppdateringar av Aquamatic-drevet – DPI

  • Förbättrad prestanda: Den nya hydrauliska kopplingen ger tyst och smidig växling. Den möjliggör också glidning vid låga motorvarvtal, vilket resulterar i ökad manövrerbarhet och högre komfort vid låga båthastigheter. – Den hydrauliska kopplingen ger, tillsammans med den elektriska styrningen som nu standard för DPI, förbättrad funktionalitet vid tilläggning med joystick, säger DPI Engineering Project Manager Jacob Claesson. – Den gör det också möjligt att använda det dynamiska positioneringssystemet, som upprätthåller en båts riktning och position automatiskt, även vid starka strömmar eller blåsiga förhållanden, vilket är perfekt när man förbereder sig för att lägga till.

  • Enklare underhåll: Uppdateringen medför också längre serviceintervall, färre serviceposter och lansering av tätningar som har konstruerats för att ge längre livslängd. Olje- och filterbytesintervallen har förlängts från varje år till vartannat år.

  • Större tillförlitlighet: Tillförlitligheten är ytterligare en viktig aspekt av uppdateringen, där omarbetade och förstärkta komponenter banar väg för högre tillförlitlighet. Extra givare ska ge förbättrad diagnostik och övervakning av systemets funktion, vilket ska öka tillförlitligheten ytterligare. Och precis som för IPS-systemet har tillverkningsprocessen gjorts renare, för att öka reservdelarnas livslängd och tillförlitlighet.

Framåt med stormsteg
De nya uppdateringarna av IPS och DPI-drivlinorna är ytterligare en milstolpe för Volvo Penta, som redan är branschledande inom framdrivningssystem för fritidsbåtar. Den avancerade konstruktionen och tekniken har gjort det bästa ännu bättre och öppnar upp för lägre ägandekostnader, högre prestanda och ökad tillförlitlighet för båtägare i hela världen.

Ladda ned högupplöst bild av IPS-motorn >

Ladda ned högupplöst bild av DPI-motorn >

För mer information, kontakta:

Jennifer Humphrey
Brand, Communication & Marketing
AB Volvo Penta
Tel.: int +46 (0) 31 323 30 55
E-post: jennifer.humphrey@volvo.com

Relaterade nyheter

Volvo Penta IPS bidrar till Lexuslyx i båtvärlden

Volvo Penta IPS (Inboard Performance System) hjälper det exklusiva bilmärket Lexus att ge sig ut på sjön.

...

Lär känna kaptenen på Sherpa XL: den senaste Volvo Penta-drivna exploreryachten

Mario De Camillis – servicechef och flottkapten på Arcadia Yachts – berättar om hur Volvo Penta och Arcadia Yachts gått samman för att ge den prisbelönta Sherpa XL ännu högre precision, effektivitet och komfort.

...

Volvo Penta och Fountaine-Pajot presenterar en eldriven segelkatamaran i Cannes

Med den eldrivna segelkatamaranen i konceptutförande visar Volvo Penta och Fountaine-Pajot upp en svårslagen natur- och båtupplevelse vid Cannes Yachting Festival 2019.

...