Familjen Osses båtdröm: ”Bygga sin egen båt – varför inte?”

Kan du tänka dig att bygga din egen 30-fots båt från grunden? Familjen Osse i Barueri utanför São Paulo i Brasilien lägger ned mycket svett och hårt arbete på att förverkliga sin båtdröm: att bygga sin egen drömbåt, som en dag ska ta dem hela vägen till Alaska.

Carolina och Marina promenerar runt på gatorna

Carolina och Marina hjälper till med båtbyggandet på helger och ibland efter skolan.

På sin 25-åriga bröllopsdag köpte Tony och Cylene Osse en ganska speciell present till sig själva: en Volvo Penta-motor. Den 200 hästkrafter starka maskinen passar perfekt i båten – en sedancruiser – som de bygger tillsammans med sina döttrar Carolina och Marina.

En båtmotor för att fira en bröllopsdag låter kanske märkligt, men för det här paret har hela livet handlat om båtar. Tony och Cylene har byggt båtar tillsammans förut också, men i mycket mindre skala. Efter en resa till Kanada, där de testade att paddla kanot för första gången, bestämde de sig för att bygga en egen kanot. Folk runtomkring dem blev intresserade och ville få köpa en. Tony och Cylene började bygga kanoter och kunde så småningom starta ett litet familjeföretag som bygger och säljer kanoter.

– Vi bygger ju kanoter och tänkte att varför skulle vi inte kunna bygga något större?, resonerade Cylene och Tony, och många år efter att idén hade fötts inledde de sitt stora båtbyggarprojekt.

”Därför väljer vi Volvo Penta”

Med sitt stora Alaskaäventyr för ögonen ville Tony och Cylene ha en motor som de kan lita på överallt.

Få mer information om D3-200

– Vi började för ett och ett halvt år sedan och är nu klara till cirka 40 procent. Projektet kommer att ta ungefär 3 000 arbetstimmar, säger Tony som tror att de kommer att vara färdiga inom två år.

Familjen Osse sticker ut lite i Barueri och Brasilien. Det är inte många i deras område som har båt, och i Brasilien finns det ingen utpräglad båtkultur. När andra familjer åker till Disneyland på semester har Tony och Cylene alltid föredragit att ta med sina döttrar Carolina och Marina på naturupplevelser.

 

Byggandet av båten

Att bygga en båt är ett hårt och tungt arbete. – Vi visste att det skulle bli tufft men vi förstod inte att det skulle bli så jobbigt som det faktiskt blev ibland, säger Cylene.

Vi försöker visa dem olika saker och platser för att de ska klara av tuffa utmaningar lättare när de blir vuxna,

säger Cylene

Att bygga en båt är inte heller något som många tonåringar får uppleva. Tony och Cylene hoppas att projektet ska lära flickorna något mer än själva båtbyggandet.

– Vi vill visa våra döttrar att det är möjligt att uppnå saker och nå sina mål om man verkligen bestämmer sig för det, avslutar Cylene.

 

5 frågor till familjen Osse
Vilka är ni? – Vi är Tony 53, Cylene 53, Carolina 14 och Marina 12.
Var bor ni? – I Barueri, 30 minuter från centrala São Paulo i Brasilien.
Vad jobbar ni med? – Vi är båda biologer, men är inte yrkesverksamma inom det området. När vi inte jobbar med båten bygger vi kanoter och arbetar i en kanotaffär.
Bästa båtminne: – För två år sedan paddlade vi kanot på floden Cristalino i Brasilien. Vi campade i en hel vecka utan badrum och dusch och var tvungna att bada i floden. Det var en fantastisk upplevelse.
Varför vill ni åka till Alaska? – Vi bor på ett varmt ställe men gillar lite kyligare klimat. Alaska verkar fantastiskt och det blir nog ett riktigt äventyr.

Fler berättelser om båtdrömmar

Step by step: How to build your own boat from scratch

Where do you start when building your own 30-foot boat from scratch? One answer could be: with a little bit of craziness, a good foundation and a lot of determination.

...

Bente Austs båtdröm: Ett avsides beläget paradis norr om polcirkeln

Även på små och avsides belägna platser kan stora drömmar frodas. I norska Langfjordnes, omkring 50 mil norr om polcirkeln, lever Bente Aust sin dröm. Båten – en Targa 30 som drivs av en Volvo Penta D6-400/DPH – är hennes förbindelse med ...

Jack och Tammy Faintuchs båtdröm: Ett andra hem på vattnet

Jack och Tammy bor bara ett stenkast från vattnet och det har gjort det möjligt för dem att förverkliga sin dröm om en egen båt. Deras Azimut-yacht har blivit ett andra hem där de kan umgås med familjen....