Volvo Penta IPS bidrar till Lexuslyx i båtvärlden

Volvo Penta IPS (Inboard Performance System) hjälper det exklusiva bilmärket Lexus att ge sig ut på sjön.

Volvo Penta IPS bidrar till Lexuslyx i båtvärlden

Toyota Motor Corporation har – i samarbete med den italienska yachtdesignstudion Nuvolari Lenard och båttillverkaren Marquis Yachts – tagit fram sin första lyxyacht på 65 fot, den eleganta LY 650. Yachten lanseras som ett flaggskepp under varumärket Lexus.

I linje med sin ambition att erbjuda en unik upplevelse som stimulerar alla sinnen och överträffar ägarnas förväntningar – även till sjöss – har lyxbilstillverkaren vänt sig till Volvo Penta, som är ett pålitligt namn i marinbranschen.

Full kontroll i förarstolen
Volvo Penta IPS är ett helt integrerat marint drivsystem. Tack vare detta unika innovativa system är LY 650 exceptionellt enkel att köra och manövrera. Förarupplevelsen blir både intuitiv och komfortabel tack vare joysticken, som gör styrningen till en enkel match. De individuellt styrbara IPS-drivenheterna – som styrs av joysticken – ger mycket exakta köregenskaper och pilotliknande kontroll vid manövrering och tilläggning. Detta gör det möjligt att navigera på trånga ytor, utföra knepiga manövrar och bibehålla en enastående stabilitet under alla sjöförhållanden. Dessutom är ombordfunktionerna integrerade från roder till propellrar, vilket ger en smidig upplevelse för föraren.

Vi flyttar fram gränserna för innovation
När Volvo Penta IPS först lanserades 2005 var det en marinteknisk revolution. Sedan dess har systemet fortsatt att utvecklas och är därför fortfarande i en klass för sig. Det som gör det så unikt är den innovativa designen. De dubbla, motroterande och framåtriktade propellrarna är en integrerad del av skrovstrukturen och yachtens design och bidrar till ett mycket bra ”grepp” i vattnet. Den exakta, integrerade designen av Volvo Pentas teknik ombord gör båtupplevelsen enkel och intuitiv.

– Volvo Penta IPS lyfter verkligen fram det fantastiska hantverket i vår yacht, säger Kenichi Nishida från Lexus. – Den kompakta designen skapar mer utrymme och större komfort ombord, och den smidiga integreringen av funktionerna ger en personbilsliknande känsla i körningen. Systemet ger verkligen den ultimata körupplevelsen.

Enastående prestanda och effektivitet
Volvo Penta IPS-paketet levererar snabb acceleration och höga topphastigheter, vilket gör yachten till en dröm att köra. Specifikationen med dubbla D13-enheter, var och en med en effekt på motsvarande 1 350 hk, bidrar till den kraftfulla prestandan. Utöver detta levererar IPS-systemet mycket hög bränsleeffektivitet och lång räckvidd – och därmed goda möjligheter till fantastiska båtupplevelser.

Lugnt och skönt ute på sjön
Vibrations- och ljudnivåerna minskar med upp till 50 procent jämfört med en traditionell rak axelinstallation tack vare effektiviteten hos de dubbla, motroterande propellrarna och drivlineupphängningen. Detta skapar maximal komfort ute till sjöss. En annan sak som bidrar till den ökade komforten är den kompakta utformningen av Volvo Penta IPS-installationen, som möjliggör ett mindre motorrum och ger mer utrymme ombord. Tack vare den avancerade designen finns det plats för tre eleganta och bekväma kojplatser.

Med Volvo Pentas globala återförsäljarnätverk blir det enkelt att utföra service och underhåll på yachten, så att ägaren kan fokusera på det väsentliga – själva upplevelsen ute på sjön. Den exklusiva yachten presenteras vid Fort Lauderdale International Boat Show den 30 oktober till 3 november.

Ladda ned högupplöst bild >

För mer information, kontakta:

Jennifer Humphrey
Brand, Communication and Marketing
AB Volvo Penta
Tel: int +46 (0) 31 323 30 55
E-post: jennifer [dot] humphrey [at] volvo [dot] com

Relaterade nyheter